Erkännande # 3

Bonjour mes chères lecteurs,

Ja, resan till Frankrike bevisade att jag missbedömt och orättvist dissat alla dessa osvenska män. Under en av de matfyllda dagarna fick jag nämligen smaka på flertalet av de franska, mogna gubbarna. Hör och häpna, men dessa var goda faktiskt. De åts med fransk crème fraiche och råsocker vilket resulterade i euofri från min sida. Gubbarna var inte groteskt uppblåsta och fjuttigt röda. De var djupröda och delikata. Så jag måste ta tillbaka delar av min diss från Tip # 15. MEN! Jag håller fortfarande fast vid att det är de svenska jordgubbarna som är de oslagbara.

För övrigt kan jag tillägga att Frankrike är landet där maten är som bäst. Det är ingen nyhet, men bör upprepas då och då. Jag menar vilket land är modern till pâtisserierna och ostarna. För att inte nämna konsten i att njuta både av matlagningen och ätandet i sig.



Folkens öde beror av deras sätt att livnära sig.
Jean Anthelme Btillat-Savarin Smakens fysiologi (1825)

NonTip # 6

Ny kulinarisk resa! Denna gång bär den av till ett riktigt matland. La France. La mère de la cuisine. Point. Detta innbär att jag kommer att berikas med mer inspiration för tftk!










À bientôt,

The Kock

Erkännande # 2

Lovande Lördag,

Som utlovat tidigare skulle kommande Erkännande vara tillägnat lösviktsgodis. Jag har en hatkärlek till dessa industriellt preparerade sockerbitar. För de är sockerbitar. Inget annat. Eller jo, lite färgämnen finns med också. Nåväl. Lösviktsgodis kan vara ett känsligt ämne att prata om. Man vill inte tycka om det. Man ska gilla mörk choklad från Schweiz. Eller praliner från Belgien. Eller sin egna, kärleksfullt gjorda kaka. Hej töntiga fördomar. MEN! När det ställs fram en skål fylld med dessa små bitesize fyrverkerier kan ingen hålla sig undan. Man hittar alltid någon sort som går ner. Sen hittar man ännu en som faktiskt också är helt okej. Sen slutar det med att man har satt i sig hela skålen som man totaldissade fem minuter innan.

Jag köper sällan lösviktsgodis till mig. Om det är så att jag ska plocka en fredagspåse till lillebror kan det hända att det slinker ner några av mina favoritbitar. Några favoritbitar som tillslut utgör hälften av den totalta mängden i påsen. MEN påsen är fortfarande min lillebrors. Om en film ska ses och man ska "lyxa" till det, så köps det lösviktsgodis. Men inte av mig. "Fyfan, ingen sån skit. Jag bangar. Eller kan du bara plocka ner en sån där soda pop? Jag blev sugen på en" Låter det oftast. Även här slutar det med att jag har tvingat på vedebörande att fylla sin påse med mina favvisar.

Något jag nu kom på är att det faktiskt är Lördag, vilket innebär LÖRDAGSGODIS. Vilket i sin tur innebär att en viss affär som-inte-behöver-nämnas kommer att vara fylld av småglin och möjligtvis mig som ska köpa till sig själva, eller i mitt fall, till någon annan. Hrm. Om jag, mot förmodan, någon gång skulle köpa lösviktsgodis enbart till mig själv, skulle blandningen se ut på följande vis:

Sura flaskor i alla färger och storlekar. Sura döskallar, även här gäller hela färgskalan. Döskallar som är till hälften röda, hälften svarta. Salta fiskar. Fudgefyrkanter, alla smaker. Dumle. Kanske en och annan punschpralin...

Bästa lösviktsgodisblandningen? Fyll kommentarsfältet gott folk!


xoxo,

The Kock


Tip # 18

Godmorgon getter,

Getost.
Ja, jag kan inte få nog av denna vita klump, se Tip # 5. Den är inte bara god. Dess konsitens är len men fortfarande sträv (KONTRASTER, gott folk) Getost, du älskade getost. Gift dig med mig. Tip # 18 är otippat nog ett recept innehållande just getost.

Getostkräm till ugnsrostade rotsaker

  • 2 dl Matlagningsyoghurt
  • En rulle getost
  • 3-4 ekologiska morötter, för de behöver inte skalas
  • 1-2 palsternackor,
  • Rödlök i önskad mängd
1. Ugn på 175 grader, jepp jepp. 2. Dela morötter och palsternackor till lagom stora stavar. Och om ni envisas med att skala morötterna, gör det. Ibland kan det behövas, ifall de är lite fula på utsidan. Men glöm inte, det är insidan som räknas. 3. Dela rödlök i klyftor. 4. Stor panna, liten panna eller ugnsfast form. Lite olja, i med grönsaker. Salt peppar och in i ugnen. 5. Mosa getost och blanda med yoghurt. Ställ svalt. 6. Efter 30-40 min, beroende på storlek av stavarna, kan man ringla liiiite matlagningshonung på. Salt och peppar kan alltid tillsättas. Ut med packet. 7. Servera getostkrämen/guckan/röran med rotsakerna och var beredd med champagne och konfetti eftersom gästerna kommer att vilja fria till getosten.

Tip # 17

God måndag,

Bröd är underskattat. Hembaktbröd är underskattat. Nybakat bröd med bregott aldrig margarin är extremt underskattat. Brödbakning är en underhållande och fascinerande process, vars slutprodukt inte går att jämföra med något annat. Från mjölpåse, jästbit och salt uppstår ett samspel som resulterar först i en underbar doft som sprider sig i huset, och avslutas som en nyuppskuren, fortfarande varm, skiva med smör aldrig margarin. Bröd ska ha en hård yta, och en mjuk insida. Precis som The Kock.

Bröd behöver endast innehålla: någon eller några sorters mjöl, vatten mjölk eller fil, jäst eller surdeg, salt, socker, sirap eller houng, och i vissa fall någon trevlig överraskning som nötter eller torkade frukter.

Brödindustrin har smutskastat brödets innebörd när onödiga, svåruttalade komponenter tillsätts för bland annat längre hållbarhet än en konservburk. Inte nog med det försöker dessutom dessa tillverkare försköna denna svampliknande klump genom att döpa den med hemtrevliga namn. MEN! Brödets framtid är inte förlorad. Allt fler bagerier har etablerat sig och därmed tagit på sig ansvaret att föra den riktiga brödkulturen vidare. Så om det inte finns tid för hembak finns i alla fall möjligheten att gå till närmsta bageri. Det är värt både den extra tiden och pengarna, läs min teori i Tip # 9.

Tip # 17

  • Hembakt eller bageribakt bröd av valfrisort.
  • Bregott normalsaltat
1. Gör/köp brödet. 2. Bre en, eller två, eller tre, skivor med bregott. 3. Njut och inse att allt annat är oviktigt.




Brödrecept kommer inom snar framtid.



Tip # 16

Hur har jag kunnat gå runt och tro att man kan göra en guacamole UTAN koriander? Den ger en underbar brytning mot denna lite starka,lena avokadoröra. Jag vågar påstå att gårdagens verk var fulländat. För att inte glömma bort så tänker jag skriva ned de gyllene propotionerna till den godaste guacamolen. Ever. Tip # 16

Guacamole enligt The Kock

  • 4 stycken mogna avokadofrukter
  • 1/2 rödlök
  • MINIvitlök
  • Tomatkött från två tomater. Inte kärnorna alltså.
  • Saft från en lime
  • Jalapeno minst en halv
  • Drygt en matsked hackad färsk koriander
  • Några, ytterst få stänk tabasco
  • Salt och peppar.
Bara för att klargöra en sak. INGEN gräddfil, INGEN crème fraiche. BARA avokado. Okej? Bra.

1. Hacka tomatköttet i lagom stora bitar. Rödlöken ska hackas mycket tunt. Detsamma gäller vitlöken. Och jalapenon. Och koriander 2. Pressa limen. 3. Gröp ur avokadofrukterna. 4. Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Stänk lite tabasco bara för att.5. Avnjutes med vad som helst. Kanske till och med en klick gräddfil. Ay caramba.

Tip # 15

Fellow readers, the master is about to speak

Jag kan idag konstatera att bloggstatistiken går mer upp än ner. Vilket är glädjande. Mycket. Snart har jag alla i mitt våld. Mohaha.

Jag kan också konstatera att det finns ett födelsedagsbarn idag. Åh, dessa födelsedagar man har sett fram emot. Frukost på sängen. Tårta efter maten. Godis däremellan. Kanske låter det som en vanlig dag för vissa. MEN! Det som skiljer födelsedagar åt från alldagliga, meningslösa dagar är Jordgubbstårtan. Som ett tidigt sommarbarn har jag oftast turen att ta del av de dyra, färska, svenska jordgubbarna som agerar topping på grädden och fyllning i den traditionella sockerkaks, med bananmos och hallon/jordgubbslager. Ni andra som fyller år på årets andra dagar, då det är fysiskt omöljgt för jordugbbar att växa, måste ni göra Jordgubbstårta?! Jag frågar er dels

1. Är de spanska/belgiska/nordkoreanska kemiskt besprutade jordgubbarna ens hälften så goda som de svenska?

2. Måste vi envisas med att äta jordgubbar annat än på sommaren, då det är säsong för det svenska?

Jag tycker själv att svenska jordgubbar är de enda bären värda att äta. Och då kan jag faktiskt tänka mig att begränsa mitt ätande av dessa män, hoho, till sommarhalvåret. De höga förväntningar på smaken från en svensk gubbe kommer aldrig kunna att uppfyllas från något annat än de svenska. Det är sanning och vi alla vet det. När jag sätter mina huggtänder i en gubbe vill jag inte känna konstbevattningssmaken. Jag vill känna den svenska jordsmaken, kärleken och solen som de rätta gubbarna har. Jag vill heller inte bidra till mer onödiga utsläpp som vi kan vara utan, då fuskgubbarna fraktas långa vägar för att hamna i butiken.

Tip # 15
är alltså en uppmaning. Kan vi alla komma överens om att äta dessa då de ska ätas och inte försöka oss på någon variant som ändå inte kommer nå upp till de förväntningar som vi har på dem? Om jordgubbar är eftertraktat året kan man frysa bär in från sommaren. Vem är med mig?

Jag kan meddela att min två tidigare tävlingar är avslutade och jag har kårat två vinnare.

Sofie Sanström vann tävlingen i Tip # 2. Hon var för övrigt den enda deltagande.
Isabella Widell vann tävlingen i Tip # 8. Hon var den enda, av två faktiskt, jag kunde identifiera bland kommentarerna.

Eventuell prisskatt kommer att begäras av vinnarna.

P.S.En ny tävling! Wiie. Vilken tårta ska man ersätta Jordgubbstårtan med om man fyller år på annat än sommaren? D.S






Tip # 14

God förmiddag,

Ni måste tro att jag är en gräsätande vegetarian eftersom det inte finns ett enda recpet innehållande kött. Men så är inte fallet. Jag äter allt. Allt som kommer i min väg. Glufs. Jag ska delge ett recept som innehåller kycklingkött. Svenskt sådant, eftersom det finns gott om söta, gula, fjäderbollar i vårt avlånga mellanmjölksland. Tip # 14

Kyckling i ugn, en variant bland många

  • Svensk kycklinginnanlårfilé. Inte torr, vanlig filé. De är överskattade. Våga vägra vanlig filé.
  • Fetaost
  • En kruka fräsk basilika
  • Citron både skal och saft.
1. Ugn på 175 grader. Kyckling i en ugnsfast form med lite salt och nymalen svartpeppar.2. Riv skalet på citronen innan den pressas. Alltså först riv, sen pressa. 3. Hacka basilika fint, fult eller lagom mycket. 4. Blanda allt i en skål. 5. Stör över blandningen på kycklingen. In i ugnen i 25 minuter ungefär. Det blir inte lättare, eller godare. 5. Avnjutes med vad som helst.



NonTip # 5

The Kock is back once again!

Hemkommen från en kulinarisk resa. Denna gång i Lerum, Göteborg. Tiden framöver kommer tftk fyllas med mer goda recept och kloka ord. Stay tuned...









You know you love me,

xoxo

The Kock

RSS 2.0