Erkännande # 1

Jag måste göra ett erkännande. Jag är en kaffefascist. Jag dricker enbart kaffe som jag själv har gjort, med väldigt få undantag. Vad grundar sig min kaffefascism i då? Jag tror helt enkelt att jag gör förbannat gott kaffe och kan tyvärr inte dricka någon annans svarta, blaskiga sörja. Jag vill inte påstå att jag är en connaisseuse, eller jo, men jag vet hur jag vill ha mitt kaffe; starkt, svart med skummad mjölk. De tre s:en.

Jag utvecklade detta beroende när jag, för ett antal månader sedan, införskaffade en så kallad manuell mjölkskummare. Från Budom. Min dröm. Mitt allt. Om huset bröjade brinna så vet jag vad jag skulle rädda. Resultatet av detta inköp har blivit en sedvänlig morgonritual. Tillagningen gör jag helst för mig själv för att kunna maximera den andliga närvaron och samhörigheten med denna heliga dryck. Och kanske för att kunna uppnå den perfektion som söks varje gång. Det är först efter att min kopp kaffe med skummad är uppdrucken som min dag kan börja.

Och nu till lite töntig, men väldigt nödvändig fakta om kaffe

  • Kaffet som vi dricker kommer först från bär från kaffebusken. Dessa bär innehåller två bönor. Bönorna i sin tur rostas olika mycket beroende på vilken smak som önskas.
  • Kaffets upppiggande effekt upptäcktes redan för 1500 år sedan i Etiopien. Herden Kaldi lade märke till att hans getter, hoho, blev avsevärt mycket piggare då de hade ätit de röda bären.


xoxo,

The Kock





PS. Jag kan redan nu meddela att nästa erkännande kommer att bli ett inlägg om lösgodisets makt över mig. Stay put...DS.

Tip # 13

Caprisallad

Det finns mozzarellasallad och det finns mozzarellasallad. Skillnaden är stor. Mycket stor. Denna sallad har blivit felbehandlad och tappat statusen den egentligen förtjänar. För mozzarellasallad kan vara fantastiskt gott. MEN! Det krävs en del ansträngningar bakom den. Det räcker inte med att skiva upp lite mozzarella och tomat för att skvätta lite olja på. Det är därför detta recpet med tillhörande bild kommer som Tip # 13!

Caprisallad, eller GOD mozzarellasallad

  • Inte kylskåpskall buffalomozzarella är ett måste. Absolut inget annat godtas.
  • Rumstempererade, ekologiska, solmogna tomater. Vi vill inte gynna konstbevattnade, kemiskt besprutade tomater från Spanien. Mer om det i ett annat inlägg.
  • En kruka färsk basilika
  • Rödlök och kanske en teenyweenyliten vitlöksklyfta
  • Olivolja + balsamicovinäger, nymalen svartpeppar och flingsalt
1. Klipp/hacka/mosa basilikan mycket fint och blanda med olivolja och lite basamico i ett glas. Pressa i den minimala vitlöken, och tillsätt dessutom den MYCKET fint hackade rödlöken. 2. Skiva buffelmozzarellan och tomaterna i inte allt för tjocka skivor. Tunnare är godast i detta fall. 3. Varva dem fint på ett fat. Lägg på basilikagoset och droppa på lite mer olja och vinäger. Salta och peppra. Kan med fördel ätas till ruccolasallat. 4. Notera skillnaden och njut.

OBS! Gör denna sallad så den är färsk. Eller så får man har rikligt med dressing.

Tip # 12

Soliga saluter,

"Hur gör du för att vara så snygg i köket få klyftpotatis i ugn sådär perfekt?" Ja, ni vet perfekt i storlek, puffighet, sälta och så vidare. Jag fick en uppenbarelse häromdagen när jag gjorde klyftpotatis i ugn för 5390 1/2 gången. Jag ska berätta hur jag gjorde den gången för den blev sååå äcklig. GOD. Tip # 12, med reservation att resultaten kan variera, är alltså

Perfekt klyftpotatis i ugn

  • Fast potatis
  • Olivolja. Eller annan olja. Men då följer man inte intsruktionerna för den perfekta klyftpotatisen
  • Salt och peppar
1. Sätt på ugnen på 250 grader för ovanlighetens skull. 2. Skala inte potatisen. Ni som envisar er med att den ska sköljas så måste den vara torr innan den klyvs. 3. Dela potatisen två, kanske tre gånger beroende på storlek. Vanligtvis blir det två gånger. 4. Lägg ut potatisklyftorna med skalet nedåt (VIKTIGT) i en tillräcklig stor form så det får guppa fint. (Mycket VIKTIGT). 5. Strö på salt i vad ni tror är för stor mängd och dutta/ häll försikigt och jämnt med olivolja. De fina små gula båtarna ska inte dränkas. (Ännu VIKTIGARE). 6. Ställ in i ugnen i en 30 min. RÖR OM EFTER ETT TAG! Temperaturen kan sänkas något efter halva tiden ungefär. Ätes med fördel till något. Typ kött, någon trevlig sås, och den perfekt tossade salladen.

NonTip # 4

Ännu ett NonTip. Läs. Förstå. Acceptera.

Svenska Akademiens ordlista över det svenska språkets
beskrivning av ordet kock. s. -en -ar Person som yrkesmässigt lagar mat.

The Kocks beskrivning av ordet kock. s. Matbög Person som gillar att laga god mat. Och är någorlunda bra på det.

Sedan finns ju också en beskrivning av The Kock. Men den är en annan klass för sig. Och det skulle behöva ett antal inlägg för att förklara det fantastiska med att vara just The Kock.









You know you love me
xoxo,

The Kock

Tip # 11

God måndag,

Dagen till ära vill jag presentera ett underskattat tips, som jag vet går hem hos precis alla. Let us embrace this simple, but oh so joyful gift mother earth has given us. Jag pratar självklart om

Mjölk med flingor

Det händer nämligen att en enkel skål med 3 % mjölk och översockrade flingor kan vara det bästa från två världar. Denna fulländade kombination är inte något som ska tillgodose oss i näringssynpunkt. Detta är enbart för den enkla, men ack så goda, smakens skull. Vi pratar givetvis kontraster här; Den iskalla mjölken som med tiden mjukar upp de krispiga flingorna. Dessa flingor i sin tur sockrar av sig på mjölken så den får den här underbart, obetalbart, söta smaken som inte kan uppnås på annat sätt. Valet av flingor är upp till var och en. Jag vill dock understryka att om chokladflingor/puffar/flakes tillsätts så skiftar mjölken färg från vitt till brunt, vilket är underhållning på hög nivå.

Vilken fling och mjölkkombination är du? Mjölk med flingor eller flingor med mjölk? Kalaspuffar eller kelloggs frosties? Delge för The Kock.

Tip # 10

Hello fellow readers,

Jag vill bara presentera några visa ord från en mycket sevärd film.


Good food is like music you can taste, color you can smell. There is excellence all around you. You need only to be aware to stop and savor it.
Gusteau Ratatouille (2007)

Tip # 10
är

Filmen Ratatouille

  • 1 st DVD, Ratatouille. Eller nedladdad. Bad Kock, bad...
1. Sätt i filmen i DVD:n, alternativt öppna upp den på datorn. 2. Välj ENGELSKT tal. Annars är det ingen idé att man ser filmen över huvudtaget. 3. Gräv ned er i sängen/fåtöljen/stolen/golvet. 4. Se, ta in och njut av den underhållande historien. Eventuellt med en burk jordnötssmör som ätes ur med en TESKED. Och ett glas mjölk till. Se Tip # 1




Tip # 9

Kulinariska kossor,

Jag vill slå ett slag för Stockholms lunchrestauranger. Lunchrestauranger med känsla för god mat. Mat som går hyfsat snabbt att laga. Och nej, aldrig att jag tänker marknadsföra McDonalds eller Burger King. Blä. De borde inte ens få kallas restaurang. Jag vill i alla fall inte betala 55 spänn för en mosig, unken hamburgarmeny vars ingredienslista består till 50 procent av konstgjorda aromer, färgämnen och konsistensgivande medel. Däremot kan jag lätt spendera det dubbla för en välsmakande måltid på ett trevligt lunchställe. Om man inte tycker att det är värt att spendera varje tillfälle på de lite bättre ställena så kan man gå hälften så ofta, men ändå bli minst lika nöjd. Om inte nöjdare. Det går ihop. Tip # 9 är

Restaurang Hurry Curry

Adress: Hötorget, brevid Indiska
Typ av rätter: Fem olika alternativ varje dag. Typ Soppa, Vego combo, Mix thali
Prisklass: 74-99 kr gäller fram till kl 15:00
The Kocks betyg: 4/5 *ocks. Hoho.
Hemsida

Hurry Curry. Mysig inredning i indisk anda. Stor del av den kommer ifrån Indiska, som faktiskt ligger vägg i vägg med restaurangen. Bra storlek på portionerna och de kommer ut hyfsat snabbt, beroende på om man kommer under lunchrushen eller inte. Jääävligt gott, jag rekommenderar starkt deras Mix thali. Totalt värt pengarna.

NonTip # 3

Jag vill bara tacka för alla kommentarer som ni har tagit er tid att skriva. De läses med högsta nöje och tacksamhet. Nu blir jag nästan rörd. Snyft. Som trevlig överraskning tänkte jag bjuda på en fundering!



Dagens fundering: Varför kallas bara Sverige för mellanmjölkslandet? Det finns mellanmjölk i andra länder också. Lait Demi ecrémé, Semi-skimmed milk. Leche semi de pollo desnatada. Halbfettmilch.


You know you love me
xoxo,

The Kock

Ps. Snart kommer det BILDER också! Håll ut kära läsare! Ds.

Tip # 8

Gott folk,

Nu till ett ganska allvarligt inlägg. The Kock ska nämligen avslöja hemligheten bakom framgång i matlagning.

Kontraster!
Smaka på ordet. Kombinationen sött och salt. Knaprigt och lent. Det ska finnas brytningar i en maträtt för att det ska bli intressant. No shit Sherlock. Men det krävs att upprepas. Våga hitta kontraster. Punkt. Nu vill jag att ni alla tar Tip # på största allvar. Större allvar än Tip # 3.

Sött + Salt = Sant

  • En ruta mörk choklad från Lindt 70%
  • Några små havssaltsflingor
1. En ruta. 2. Några slumor på. 3. Ät, njut och förstå allvaret med kontraster.

Drycktips: Ett glas 3 % mjölk är aldrig fel, ännu hellre tysk 3,5 % från Lidl med extra lång hållbarhet

Dagens utmaning:
Delge för mig och de andra nördarna om de bästa resepektive sämsta kontraster/smakkombinationer. Bästa bidrag belönas med pris. Ett fint sådant.

NonTip # 2

Guten Tag grillmasters,

The Kock is back. Min första gastronomiska fieldtrip i tftks regi bar av till Bööörlin. Matens Mekka. Hoho, funny one. Jag upplevde den tyska korven och turkiska falafeln. Men jag vågade inte prova Dönerkebaben. Den har faktiskt en egen hemsida. Jag förstår inget, eftersom de envisar sig med att ha allt på tyska. Bah.



Auf Wiederhören,

The Kock

Tip # 7

Gastronomiska nördar,

Jag skulle påstå att våren är lika helig för oss som Madonnan med barnet är för katolikerna. Den svenska våren i Stockholm är svår att överträffa. Det är något extra charmigt med vår älskade hufvudstad så här i försommartider. Inskränkt, moi? Jag är bara ärlig. Förresten tror jag att alla ni, mina kära undersåtar läsare, är bosatta här. Och ni vet mycket väl vad jag talar om. Och jag vet att ni håller med. Försök inte förneka det.

Vad passar då inte bättre med ett riktigt bra tips till grillsäsongen? Tip # 7 är ett heligt recept på

Grym enkel potatissallad till grillat

  • Potatis, fast. Helt färsk men det är lite väl tidigt nu i april
  • C(K)ocktailkaprisar, hoho.
  • Sugarsnap peas eller sockerärtor
  • Färsk bladspenat. Babyleaf.
  • Vårsalladslök
  • Fetaost
  • Dressing inte helt olik den från Tip # 5. Olivolja. Äppelcidervinäger senap, lika delar typ. En dutt honung, salt och peppar.
1. Om skalet inte är äckligt så behövs det inte skalas. Halvera potatisar en eller två gånger. Vatten i vattenkokare, kortare vätetid + mindre energi = mindre el. ==> Gladare kock + gladare planet. Kokande vatten i kastrull och lite salt. Självklart potatisar i också. Vattenet ska bara precis täcka potatisarna. Mindre mängd vatten blir bättre potatis och ännu en gång ==> gladare planet. Med hjälp av potatissticka får man se om den är färdig. Jag skulle tippa på att det tar 20 minuter. Potatiskok är nästan en lika svår konst att bemästra som att lyckas att koka Ägg. Se Tip # 6. 2. Ånga sugarsnaps. Om man inte har ångset (inte ångest, hoho) så får man nöja sig med att koka dem hastigt. 3. Gör dressing. Höfta lite till önskad smak. Även här får ni lita på det sunda förnuftet. Jag litar på ert sunda förnuft. 4. Låt potatisen svalna lite, den ska fortfarande vara ljummen när den serveras. Skölj sallat om ni vill. Ni vet vad jag tycker om det. Tärna fetaost och hacka vårlöken någorlunda fint. 5.Blanda allt i en stor skål med dressing och avnjut salladen till perfekt grillat kött (Tip om det kommer inom snar framtid)




NonTip # 1





Jag behöver bekräftelse. Jag behöver bli älskad. Jag behöver kommentarer!


Skriv så att tangenterna hoppar ur.





xoxo,

The Kock

Tip # 6

Greetings,

Jag tipsade om en trevlig god frukost i Tip # 4. Jag förstår att alla inte klarar av en sådan kratftig start på morgonen. Det är få som faktiskt kan det. Jag beundrar dem. Jag tror att ni som besökte sidan inte kunde undgå att lägga märke till de stekta äggen som agerade en sorts topping på matberget. Mmm ja, dessa underbara ägg. Mycket kan man göra med dem. Gulan i håret och vitan som maräng. Men det tänkte jag inte uppehålla mig vid idag. Tip # 6 är en historia. Är man benägen att få fram ett tips får man får läsa lite mellan raderna för att hitta det. Hoho.

Historien om det perfekt kokta ägget.

Det var en gång ett Ägg. Ägget som var vitt på utsidan och gult på insidan låg i en pappkartong i en känd matvarubutik, vars namn inte behöver nämnas. Matvarubutiken besöktes allt för ofta av the Kock som visste precis hur hon ville ha sina ägg. De skulle nämligen vita på utsidan och gula på insidan. När the Kock skulle, för sjätte gången den veckan, köpa det vanliga; typ getost, mjölk och frukt stannade hon vid ägghyllan och tog kartongen som Ägget låg i. Ägget jublade inombords, för det visste att det var mytomspunna the Kock som höll i kartongen. Ägget visste vad som komma skulle, och såg fram emot dess öde.

Klockan åtta dagen därpå tog the Kock fram äggkartongen ur kylen med det hoppfulla Ägget i. Vattenkokaren sattes igång, och Ägget väntade spänt på nästa steg. Det hörde kastrullen klinga och såg det röda ljuset som sken från spisplattan. Stunden var snart inne, det visste Ägget. Helt plötlisligt kände Ägget en hand som omsorgsfullt tog upp det ur kartongen. Kort därefter kände det den något kalla kastrullen mot rumpan och rös till lite. Det kom den en varm fors av vatten rinnande och omringade Ägget så det täckte huvudet precis. "Nu händer det!" tänkte Ägget. Vattnet började bubbla och Ägget blev alldeles utom sig av glädje. Ägget hoppade runt i det bubblande vattnet i kastrullen i FEM minuter och 30 sekunder. The Kock sköljde av det i kallt vatten och åt Ägget,som var vitt utanpå och lagom krämigt gult på insidan, med TESKED toppad med örtsalt. Sedan levde alla lyckliga i sina dagar. Speciellt Ägget.


Tip # 5

Glada grisar,

Mycket snack och lite verkstad. Bad kock, bad... Det ska bli ändring på det i detta inlägg. Jag kommer nu att delge ett recept innehållande en av de saker jag skulle kunna leva på, enbart. Getost, goat cheese, fromage du chèvre. Undersaktta inte denna vita lilla klump. Den kan förändra ditt liv. Så det så. Tip # 5

Gudomlig getostsallad

  • Getost, vad annars?
  • Conferencepäron och ingen annan sort är accepterad
  • Machesallat eller någon färdigblandning. Vad helst ni gillar.
  • Valnötter
  • Dressing gjord på dijonsenap, honung, äppelcidervinäger, olja, eventuellt liiiiiite pressad vitlök och rosmarin
1. Ugnen på 175 underbara grader. 2. Skiva päron tunnt, eller tjockt eller på snedden. Gör som ni vill, jag bryr mig inte. Eller kanske, men det är bara om ni bjuder mig på den här salladen. Då vill jag ha någorlunda tunna skivor. 3. Päron på bakplåtspapper. Smula/hacka/mosa på lite ost. In i ugnen högt upp. 4. Under tiden svänger man ihop dressingen. Propotionerna är väl i det älskvärda teskedsformatet men variera något från gång till gång. Ni får lita på ert omdöme ännu en gång. 5. När getosten är sådär fin och lite gyllenbrun så ska den ut. 6. Till själva upplägget. En stor vid skål. Lägg lite sallad i botten. Välj själva om ni vill skölja den innan, jag tycker det är överskattat om det inte är så att man inte ser svarta jordpartiklar på den. Men det händer mycket sällan. Lägg de getosttäckta päronskivorna försiktigt på bladen. Dutta,häll inte (!) lite dressing på salladen. Toppa med lite krossade valnötter. 7. Luta er tillbaka och låt getosten göra det den gör bäst.

RSS 2.0